duminică, 28 martie 2010

Prajitura Albinutza


Minunat desert, desert de sarbatoare, desert cu iz de casa bunicilor. Reteta prajiturii am primit-o de la una din matusile mele, careia ii multumesc pe aceasta cale. Familia tatalui meu e compusa din 5 frati, care au avut onoarea sa-i daruiasca bunicii 7 nepoate minunate, toate care mai de care.Deci traditia culinara a acestei minunate familii am prelaut-o de la bunica si de la doua din matusile mele care sunt din acelasi sat. In continuare va las sa savurati o parjitura delicioasa cum "numai la noi se face"...

Foi
-14 linguri ulei
-14 linguri zahar
-8 linguri lapte
-4 linguri miere
-4 oua
-2 ligurite bicarbonat de sodiu
-500-600 g faina cernuta

Crema
-1 l lapte
-350 g zahar
-4 pliculete zahar vanilat
-7 linguri faina
-200 g margarina
-1 borcan mare de gem sau jeleu de caise

Mod de preparare
1. Se amesteca intr-o oala cu fund dublu toate ingredientele pentru foi, inafara de faina. Se pun pe foc mic si se amesteca in continuu, pana cand compozitia cremoasa isi schimba culoarea din galben in caramel. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
2. Pentru crema se amesteca toate ingredientele solide. Apoi se toarna laptele in fir subtire, pana cand se incorporeaza tot. Se pune pe baie de abur si se amesteca pana se ingroasa si devine de consistenta budincii. Se lasa la racit.
3. Se amesteca compozitia cremoasa racita cu faina cata cuprinde si se imparte in patru parti egale. Se intinde o foaie pe spatele tavii sau , in cazul meu, pe baza formei de tort dreptunghiulara fara inel pe care am uns-o cu margarina si tapetat-o cu faina.Se da la cuptorul preincalzit la 175 C pentru 5-6 minute. La fel se procedeaza si cu celelalte foi.
4. Se amesteca crema de lapte cu margarina. Se asambleaza astfel: 1 foaie, crema de lapte, 1 foaie, jeleu de caise, 1 foaie, crema de lapte, 1 foaie. Se orneaza cu zahar pudra si se serveste dupa 2-3 ore.

7 comentarii:

Unknown spunea...

Hai, ce bine arata.

Bucatareasa Incepatoare spunea...

Arata super! Yummy

helene25 spunea...

Am incercat unele retete ale voastre, delicioase.
Multumesc!

Claudia Mic spunea...

Multumesc fetelor!Nu mi-a rezistat prea mult prajitura pentru ca fiecare mi-a cerut portie dubla, asa ca o recomand cu caldura pentru sarbatori.

Anonim spunea...

o pregatesc de sarbatori, arata minunat

Unknown spunea...

O reteta de prajitura foarte buna! Cred ca gemul sau jeleul de caise face diferenta.

Unknown spunea...

Mie mi-a intrat cam 1 kg de faina si cand ai scris la crema ca se adaugă toate ingredientele solide eu am pus si margarina. Dupa aceea am văzut ca trebuia pusa la sfârșit. Si am refacut crema.Prajitura a fost deliciosa.Multumesc!

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...